670 000 000 mennesker lever i fattigdom
- Hjalmar Ottesen
- 30. sep. 2023
- 2 min lesing

I 2022 var andelen mennesker som lever i ekstrem fattigdom 8,4 prosent, eller omtrent 670 millioner mennesker. Det er fremdeles for mange, men det er en forbedring fra tidligere. I 2015 levde 10,8 prosent av verdens befolkning i ekstrem fattigdom.
Slik vi ligger an i dag, vil ikke verden nå målet om å fjerne ekstrem fattigdom innen 2030. FN har estimert at 6,8 prosent av verdens befolkning vil leve i ekstrem fattigdom i 2030.
Hva gjør Norge bra?
Ifølge den internasjonale rapporten om bærekraftsmålene har Norge oppnådd delen av bærekraftsmål 1 om å utrydde ekstrem fattigdom. Andelen mennesker i Norge som lever under den internasjonale fattigdomsgrensen på 2,15 dollar om dagen, er så godt som ikke-eksisterende.
Gode velferdsordninger som sykepenger og pensjon, og lik rett til helsetjenester og utdanning, reduserer ulikhet og sikrer befolkningens grunnleggende behov. Høy deltakelse i arbeidslivet og politikk som fremmer økonomisk vekst, bidrar til bedre levekår for befolkningen.
Hva gjør Norge ikke så bra?
Delmål 1.2 sier at vi skal halvere relativ fattigdom, men i Norge har dette gått feil i retning. Rundt 10 prosent av befolkningen har i dag vedvarende lavinntekt – en økning på 2,2 prosent fra ti år tidligere. 3,6 prosent av befolkningen sier at de ikke har råd til å gå til tannlegen.
Den største utfordringen er å sikre jevnere inntekt blant landets innbyggere, og sørge for at sårbare grupper ikke havner utenfor arbeidslivet. Andelen barn som lever i familier med vedvarende lavinntekt øker, og dette er noe myndighetene er forpliktet til å forbedre dersom vi skal nå FNs bærekraftsmål.
Hva gjør Norge internasjonalt?
Internasjonalt jobber Norge for å utrydde ekstrem fattigdom, spesielt i de fattigste landene. Norge har lansert et utviklingsprogram for å jobbe mot moderne slaveri, og jobber med en strategi for å inkludere mennesker med funksjonsnedsettelser. (Alt fra fn.no)
Komentarze